Forskare i Danmark har fått upp ögonen för våra värmländska kluster. Tue Jagtfelt, doktorand på Roskilde universitet studerar skillnader och likheter mellan klusterarbete på Själland och i Värmland. Under några dagar i Värmland har Tue bland andra intervjuat klusterledarna och även mig.
Intryck som jag uppfattar Tue fått är att arbetet i kluster och samarbetet i ett triple helix-perspektiv (näringsliv, akademi, offentlig sektor) är mycket väl etablerat i Värmland.
I Danmark har staten tagit ett rejält grepp genom avtal med regionerna. I Sverige ges regionerna ett större spelutrymmeden i den statliga regionala tillväxtpolitiken. Det här ger olika förutsättningar att jobba med klusterutveckling. För Värmlands del ligger en styrka i att engagemanget kommer underifrån. Initiativen kommer oftast från regionen och staten är mer stödjare än beställare.
Jag återkommer till Tues forskning på Gränsgångaren längre fram.
Jag är strateg inom forskning och innovation med ansvar för smart specialisering på Region Värmland.
I am Manager of Research and Innovation in charge of Smart Specialisation at Region Värmland i Sweden.
Har mer än 20 års erfarenhet av regional hållbar utveckling med ansvar för det regionala utvecklingsprogrammet, klusterstrategin, entreprenörskap och nu senast smart specialisering. Bildande av Akademin för smart specialisering, etableringen av Karlstad Innovation Park och RISE Servicelabs i Karlstad, inkubatorn Sting Bioeconomy samt ansökningar till Vinnovas Vinnväxtprogram har även varit på dagordningen. Det händer att jag efterfrågas i internationella sammanhang inom smart specialisering, t ex av EU-parlamentet, EU-direktorat och 2018 när Brasilien introducerar smart specialisering för sina regioner.
Visa alla inlägg av Gränsgångaren