Hur man lyckas med omställning av en region

Gateshead och Newcastle innan omvandlingen

Under 1970 och 80-talet genomled North East of England med tvillingstäderna Newcastle och Gateshead en djup nergång i ekonomin. Även den fysiska miljön var nergången och oattraktiv. Den tunga industrin lades ner, man hade periodvis tredagars arbetsvecka och många flyttade därifrån. Stora skräpiga industriområden var övergivna och floden Tyne stank. Under 1990- och 2000-talet genomförde man en kraftfull omställning. Stora investeringar gjordes med hjälp av bl a regionalfondsmedel. Även The National Lottery spelade en viktig roll. The Guardian skrev 2008 ”From ships and coal to science and culture. How North East was reborn”.

The Millenium Bridge, The Baltic Centre for Contemporary Art och The Sage

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s