Innovativ modell för accelererat nyföretagande – The Difference Engine

Paul McEldon, North East Bussiness & Innovation Centre, BIC

På North East Bussiness & Innovation Centre, BIC i Sunderland har man hittat en arbetsmodell som på kort tid resulterar i nya innovativa växande företag – en accelerator (jämför med inkubator)! Modellen kräver insatser de första omgångarna men bör kunna bli ekonomiskt självgående.

I en internationell tävling och talangjakt samlade man ihop 80 förslag på företagsidéer. Av dessa fick tio ett erbjudande att under 13 veckor komma till Sunderland för att utveckla sitt företag. De fick ett litet startkapital och de startade ett företag, registrerat i Storbrittanien. BIC gick in med sex procent ägarandel i företaget. En mentor från det lokala näringslivet ställde upp för varje företag och världsledande företag som Google och Amazon bidrog med expertstöd. För att skaffa mer kapital pitchtränades ungdomarna, regionala riskkapitalister bjöds in och man reste även till London för att träffa fler riskkapitalister. Sex av företagen gick genom programmet och etablerade sig i regionen, ett flyttade till Kalifornien och några kom inte ända fram.

North East Bussiness & Innovation Centre, BIC
North East Bussiness & Innovation Centre, BIC i Sunderland

Deltagandet var störst från Östeuropa. Under projektet visade deltagarna stor hängivenhet. Arbetsdagarna var långt över 8-timmar. Man hade stort utbyte av varandra i hela gruppen. Efter projektet kan BIC sälja sina andelar och på så sätt finansiera fortsatta satsningar. Variationer av modellen finns i olika länder.

Nu när man kan ha 50 000 kr AB:n i Sverige, hur skulle en värmlandsvariant kunna se ut? Vad skulle t ex starka och kompetenta delägare kunna betyda för utveckling av företagen?

Man kan konstatera att ett sådant koncept skulle bidrar till målen Öka nyttan av mångfalden, fler växande företag, fler innovationer i det regionala utvecklingsprogrammet Värmland växer.

Läs mer: http://www.thedifferenceengine.eu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s