Forskningspolitik för innovation!

Jakten på Nobelpris och vetenskaplig excellens riskerar att leda till en forskningspolitik som missar många möjligheter till innovation för svensk konkurrenskraft.

Vinnova har visat att excellens gärna låter sig kombineras med samarbete. Man har även siffror på att Sverige tappar mark, i förhållande till länder som Finland och Nederländerna, när det handlar om innovationsstöd till företag

De fyra nya universiteten – Karlstads universitet, Mittuniversitetet, Örebro universitet och Linnéuniversitetet – har unika förutsättningar att utvecklas som samverkans- och innovationsuniversitet. Man har visat på potentialen i det gemensamma innovationskontoret Fyrklövern. Den nystartade gemensamma doktorandkursen om samverkan och innovation är på gång att bli en smältdegel där kunskaper möts på kors och tvärs mellan universiteten och över ämnesgränserna.

Kombinationen av bredd och några spetsområden hos de nya universiteten samt en tradition och kultur för samverkan kan med rätt förutsättningar utvecklas till något mycket spännande för svensk innovationskraft. I Karlstad bygger vi nu snabbt ut kapacitet på universitetet för samproduktion av ny kunskap tillsammans med våra kluster The Paper Province, The Packaging Arena, Stål & Verkstad samt Compare. De gamla universiteten har en mycket längre väg att vandra för att bryta inrotade akademiska traditioner av vetenskapens oberoende. Risken är stor att man missar de viktiga forskningsfrågorna som man endast kan formulera tillsammans med näringslivet eller övriga samhället.

Ge därför de fyra nya universiteten ett särskilt samverkans- och innovationsuppdrag tillsammans med en förstärkning av deras forskningsmedlen. Det kan bli en lyckofyrklöver för svensk innovations- och konkurrenskraft!

Debattartikel om forskning i samverkan i samband med Folkpartiets landsmöte i Karlstad

Sverige rankar lågt när det handlar om samverkan näringsliv och akademi.

Näringslivsfinansierad forskning på lärosäten

2 reaktioner till “Forskningspolitik för innovation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s