Om att vattna där det växer

När jag gjorde en sammanställning utifrån de mätningar vi gjort på tillväxten i Värmland och i de värmländska industriella klustren kom jag fram till resultat som förvånade mig positivt!

De tre klusterorganisationerna i Värmland, Compare, Stål och verkstad och The paper province hade vid senaste sammanställningen 286 medlemsföretag. Dessa företag utgör knappt 4 % av alla aktiebolag i Värmland. Mätningar har gjorts av tillväxten i klusterföretag men mätningarna omfattar endast 189 av medlemsföretagen.

Dessa klusterföretag som alltså utgör drygt 2 % av alla aktiebolag i Värmland anställde 23 % av alla i privat sektor och stod för 27 % av omsättning år 2010 i Värmland. Det är alltså företag som är viktiga för den värmländska ekonomin som är organiserade i klustren. När vi tittade på tillväxten så blev jag som sagt positivt förvånad!

Under perioden 2006 till 2010 stod dessa företag för 45 % av tillväxten i Värmland! Mätt i förädlingsvärde var tillväxten 56 % under samma period!

För Region Värmland som ansvarig att stödja regional utveckling är det en bra utgångspunkt och kostnadseffektivt att ha ett så strategiskt urval av företag som dessutom är väl organiserade i klusterorganisationer att jobba med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s