Intensiv dag i Bryssel

Första mötet för dagen och huvudsyftet med resan var att träffa Carsten Schierenbeck på DG Enterprise. Med mig hade jag Jonas Matthing, ansvarig för SP:s satsning på tjänsteinnovation i Karlstad.

Mitt resesällskap, Jonas Matthing från SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Bakgrunden är att Värmland ansökte om att bli en sk demonstratorregion för tjänsteinnovation. Tyvärr fick vi nej. Men nejet innehöll även en inbjudan att ta del av satsningen genom en fortsatt dialog med kommissionen och deltagande på seminarier.

Carsten var försenad och vi blev oroliga att den utlovade timmen skulle naggas i kanten. Men mötet kom igång bra och den utlovade timmen blev till en och en halv.

Målen med vårt möte nåddes: att få information om hur arbetet med demonstratorsatsningen fortskrider; få berätta om att Värmland har mycket att bidra med när det handlar om tjänsteinnovation och viktigast av allt att ta oss in i nätverket för satsningen.

Vår strategi är att bli en del av det nätverk som kommissionen använder för att utveckla nya satsningar. Det ger oss möjlighet att ta del av ny kunskap, påverka innehåll i kommande utlysningar samt att bli framgångsrika i våra ansökningar. Ett långsiktig arbete, men nödvändigt för att dra nytta av vad man gör nere i Bryssel.

Nästa punkt på dagordningen var att stråla samman med en grupp från Värmland, Dalarna och Gävleborg som pitchade Slim-projektet inför Regio Stars Award. Det var ett glatt gäng vi mötte. Omdömet var att de gjort bästa presentationen! Nu får vi vänta några veckor på juryns utslag.

I juryn satt John Goddard, en värmlansvänn sedan OECD-projektet vi var med i. Förhoppningsvis kan vi knyta John till oss när vi i vår ska göra en utvärdering av vårt samarbete med Karlstads universitet.

Guide to Research and Innovation. Strategies for Smart Specialisations.

Jonas facebookade att han var i Bryssel och en kompis som råkade vara på plats, Jens Sörvik anslöt till oss. Vi tog en fika och Jens berättade att han börjat jobba på ett EU-institut i Sevilla där han arbetar med området smart specialisering. Regionerna förväntas ha en strategi för smart specialisering för att kunna lyfta strukturfondsmedel. Jens erbjöd sig att vara behjälplig när det är dags att utforma Värmlands strategi. – Ett oväntat resultat av Brysselresan!

Robbert Fischer, vd för JIIP, Joint Institute for Innovation Policy.

Eftermiddagen ägnades åt ett symposium arrangerat av JIIP som en del i K4I, Knowledge for Innovation, som hölls i EU-parlamentet.

Philips modell för Open Innovation.

En av de intressantaste talarna var Jan van den Biesen, vice vd från Philips. Deras konsekventa arbete för Open Innovation och att de har organiserat företaget för att ta sig an några stora samhällsutmaningar var två av de mest intressanta sakerna. Han lovprisade även EU:s sjunde ramprogrammet för forskning som möjliggjorde för företag och forskare att lyfta på luren och föreslå forskningssamarbeten med vem som helst i Europa. Tyvärr var vi de enda Skandinaverna.

Parallellt pågick förhandlingarna om storleken på EU:s forskningsbudget. Oron var stor att man skulle skära ner på dessa medel som ska bidra till Europa konkurrenskraft.

På kvällen anslöt Jonas och jag till en grupp från Östfold och Region Värmland som diskuterar kommande Interregprogram för våra länder. I programskrivandet har Region Värmland tagit på sig att skriva och att samordna den svenska sidan.

K4I, Knowledge for Innovation i EU-parlamentet.

Summa summarum, en innehållsrik dag med nya värdefulla kontakter och målet uppnått för mötet om tjänsteinnovation på DG Enterprise.

5 reaktioner till “Intensiv dag i Bryssel

 1. Lars,

  Vi ska ge dej mer detaljerad info om mtet med Carsten.

  Men vi fick ingen mer feedback om beslutet s a s, denna gng, han bad att f terkomma. Kndes lite som att han egentligen inte ville prata om det.

  Vi frgade ocks om ESIC, och d sa han att det inte var klart, eller han sa vl egentligen att det var klart men att han inte kunde g ut med ngot. Senare p dagen fick jag dock reda p det av Robert Fischer (bild i Anders resereportage), s det var ute. Lite mrkligt. Men det sger en sak: man mste vara med inne i ntverken i Bryssel. r man det, fick jag ocks en knsla av att det finns pengar att tillg som vi inte har en aning om idag. Den knslan fick jag ocks av mtet med Jens Srvik (ocks Anders resereportage).

  / Jonas

  Frn: Lars Sandberg [mailto:lars@dotank.se] Skickat: den 10 oktober 2012 14:33 Till: ”Grnsgngaren” Kopia: Anders Olsson; Jonas Matthing mne: Re: [Nytt inlgg] Intensiv dag i Bryssel

  Bra jobbat!! /Lars.

  [Beskrivning: cid:E05C8624-16B6-442D-A7C5-93065816281F@bredband2.opennet.se]

  Lars Sandberg Tel: +46 705 39 32 57 DOTANK AB lars@dotank.se Sommargatan 115 http://www.dotank.se 656 37 Karlstad, Sweden

  10 okt 2012 kl. 14:28 skrev Grnsgngaren:

  Gilla

 2. Jag visste inte att Carsten jobbade på DG Enterprise. Han var doktorand på ’mitt’ Centre när jag jobbade på University of Birmingham.
  //Margareta Dahlström, Karlstads universitet

  Gilla

  1. Det var ett lyckat sammanträffande Maggan! Då har vi ytterligare en värdefull länk in på den för oss så viktiga enheten för Innovation och klusterutveckling på DG Enterprise!
   //Anders

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s