Värmland klättrar i entreprenörsbarometern!

För en stund sedan satt vi spända och tittade på webbsändningen när Tillväxtverket presenterade Entreprenörsbarometern 2012. Frågan för oss var: har Värmland klättrat sedan 2004 eller har vi tappat?

Förra gången det gjordes en studie med jämförbara resultat var 2004. Den gången låg Värmland längst ner av alla 21 län i Sverige när det handlade om inställning till företagande och entreprenörskap. På frågan om du helst skulle vilja vara företagare var det endast 21 % av värmlänningarna som svarade ja. Bottenplaceringen 2004 har triggat oss att göra något åt saken. Vi har t ex satt upp en vision att i framtiden bli ”Årets klättrare”. Den här gången är det 27 % av oss som skulle föredraga att vara företagare. Det är alltså en ökning med sex procentenheter. Vi har med den ökningen även klättrat uppåt tre steg i rankingen bland länen. Det innebär att vi är på åttonde plats om man gör en rankinglista på de som förbättrat sitt resultat mest. Gör man en ranking lista på vilka regioner som klättrat mest i placering sedan förra listan så hamnar Värmland på nionde plats.

Vi har alltså rört oss åt rätt håll men vi har en bit kvar för att kunna kalla oss Årets klättrare. Den här gången är det Gotland som har gjort så väl största ökningen som snabbaste klättringen. På ön var det hela 14 procentenheter fler som helst ville vara företagare. Man gick från 12:e till första plats. Norrbotten var näst bästa klättrare och gick från 20:e till 11:e plats.

Under perioden 2004 – 2012 har vi gjort framgångsrika satsningar på entreprenörskap i skolan och högre utbildning i form av Ung företagsamhet och Drivhuset. De ligger i topp i Sverige vad gäller startade företag. Åren 2011 – 2013 driver vi projektet Det företagsamma Värmland som har som syfte att bidra till att vi inom några år ska var Årets klättrare.

Jag tror vi har visionen Årets klättrare inom räckhåll om vi vässar oss ytterligare och håller  i våra satsning några år.

Låt oss fortsätta att mobilisera och inspirera varandra och vässa våra verktyg. Jag tror det finns en realistisk chans att Värmland kan bli känt för att vara en stark entreprenörsregion.

Skärmavbild 2013-03-21 kl. 06.53.14
Sammanställning från Entreprenörsbarometern 2004 och 2012.

4 reaktioner till “Värmland klättrar i entreprenörsbarometern!

 1. Vad intressant och givande att se att ni i Värmland använder er av Entreprenörskapsbarometern som ett verktyg och som en typ av ”motivationsmotor”. Tillväxtverkets mening med att göra undersökningen är just för att aktörer som du och andra ska dra nytta av resultaten i ert arbete. Jobba på!

  Gilla

 2. Kul och intressant att se er tolknig av resultaten. I april kommer Tillväxtverket publicera fler regionala resultat för samtliga län.

  I de kommande regionala resultaten kommer vi bl.a. ta fram resultat på kunskapen om företagane och den egna tron på att klara av att starta företag. Viktiga aspekter för att vilja vara företgarare.

  Hälsningar
  /Jonnie Nordensky – Projektledare för entreprenörskapsbarometern 2012

  Gilla

  1. Det du skiver Jonnie om publicering av kommande regionala kommer att bli mycket värdefullt för oss när vi utformar insatser för att stärka entreprenörskapet i Värmland.
   På måndag förmiddag 18/3 är jag på ett möte hos er på Tillväxtverket om hur vi kan utveckla verksamt.se tillsammans för att stödja nyföretagandet.

   Trevlig helg!
   Anders Olsson, Region Värmland

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s