Lovande möte med Chengdudelegationen

Chengdu Värmland

Nu har vi genomfört vårt möte med VIP-delegationen från Chengdu. Jag måste beundra våra gäster för deras uthållighet då de genomförde mötet efter 14 timmars flygresa och fyra timmar i buss. Vårt uppställ var det bästa tänkbara med regionråd och kommunalråd från Karlstad tillsammans med landshövding i spetsen och med företrädare klustren, ledande företag samt tjänstemän från Karlstads kommun och Region Värmland.

Asymmetrin mellan regionerna är slående. Chengdu har 14 miljoner invånare. Man har 42 universitet och högskolor som årligen examinerar 100 000 studenter. Cirka hälften av världens 500 främsta företagen finns i staden. Tillväxten är slående. Den första skolan startades för 2100 år sedan och ligger fortfarande på samma plats. Det är utmanande med de stora olikheterna men innebär stora möjligheter till lärande och att får nya perspektiv.

Alla deltagare presenterade sina verksamheter och gav därmed vinkar om tänkbara samarbetsområden. Ett område som ligger nära till hands är samarbete om utveckling av kollektivtrafik. Chengdu har Kinas kanske främsta universitet med den profilen. Region Värmland har kollektivtrafikmyndigheten och på Karlstads universitet finns forskargruppen SAMOT med en inriktning mot kollektivtrafiktjänster. Inom kulturområdet tror jag redan att samverkan är på gång.

Våra gäster uttryckte tydliga önskemål om att utveckla samarbeten och de lovade att återkomma med sina slutsatser efter besöket. Vi kommer att återsamla vår grupp för att samla bilden av hur vi går vidare.

Tomas R Chengdu

Zeng Yongda, Director-General, Foreign Affairs Office, Xindu District, Chengdu får en Taserudsstake av vårt regionråd Tomas Riste under överinseende av Ann Bergman, föreståndare för Konfuciusinstitutet på Karlstads universitet.

En reaktion till “Lovande möte med Chengdudelegationen

  1. Ibland faller saker och ting ut ännu bättre än man förväntat sig. Det möte Anders beskriver är ett exempel på det. Den feedback som jag fått från mina kinesiska kollegor vittnar om att vi faktiskt förvånade den kinesiska delegationen med avseende på vad vi gör och framförallt vad vi vill göra i framtiden. Det bådar gott tycker jag! Att sedan det universitet som vi samarbetar med har fått en ny rektor som än mer trycker på internationalisering och utbyte gör ju inte saken sämre från mitt perspektiv.

    Gilla

Lämna en kommentar