Skoglig bioekonomi är det som är den högst prioriterade specialiseringen i Värmlands forsknings- och innovatinsstrategi för smart specialisering. Det finns därför en anledning att komma tillbaka till den i Gränsgångaren.
Jag stötte precis på ett för mig nytt begrepp som jag vill dela med mig av. Det borde vara något vi kan använda i Bryssel i vårt påverkansarbete för att säkra bra förutsättningar för vår skogsindustri och för nya biobaserade produkter.
Man för fram tanken om: ”a ‘recarbonisation revolution’ of global material flows. We have to increase biomass and decrease nonrenewable materials such as metals and minerals in the movement of global trade. Recarbonisation also means going from fossil carbon to biocarbon” (konsultföretaget Pöyry skriver om detta i ett kundmagasin).
Detta ligger helt i linje med det positionspapper Region Värmland skrev i höstas (2015) i samband med EU-samråd om det nya paketet för en cirkulär ekonomi.
Jag är strateg inom forskning och innovation med ansvar för smart specialisering på Region Värmland.
I am Manager of Research and Innovation in charge of Smart Specialisation at Region Värmland i Sweden.
Har mer än 20 års erfarenhet av regional hållbar utveckling med ansvar för det regionala utvecklingsprogrammet, klusterstrategin, entreprenörskap och nu senast smart specialisering. Bildande av Akademin för smart specialisering, etableringen av Karlstad Innovation Park och RISE Servicelabs i Karlstad, inkubatorn Sting Bioeconomy samt ansökningar till Vinnovas Vinnväxtprogram har även varit på dagordningen. Det händer att jag efterfrågas i internationella sammanhang inom smart specialisering, t ex av EU-parlamentet, EU-direktorat och 2018 när Brasilien introducerar smart specialisering för sina regioner.
Visa alla inlägg av Gränsgångaren
Publicerat
En reaktion till “Bioekonomi och The recarbonisation revolution”
Reblogga detta på Samlade nyheter om grön tillväxt.
GillaGilla