
Samverkan med regionens näringsliv
AT-LAB är ett laboratorium för additiv tillverkning med metalliska material vid Karlstads universitet som finansierat av EU-medel via Tillväxtverket tillsammans med Region Värmland och Karlstads universitet har invigts. Laboratoriet arbetar i nära samverkan med regionalt näringsliv, klusterorganisationen IUC Stål & Verkstad. Projektet ingår i Akademin för smart specialisering.
Additiv tillverkning är en ny metod för resurseffektiv tillverkning som ger unika möjligheter att gå från ”data to thing” snabbt och flexibelt, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialteknik på Karlstads universitet. Det omtalas ofta som nästa industriella revolution och utvecklingen inom området sker snabbt över hela världen.
De senaste åren har vi etablerat ett stort nätverk för samverkan med regionalt näringsliv samt svenska forskningsorganisationer intresserade av metallisk 3D-printing, säger Pavel Krakhmalev. I nätverket finns också ett antal av regionens små till stora företag med som Somas, Aspervall, Nords, Calamo och Uddeholms AB.
Undertecknad fick äran att hålla ett kort tal vid invigningen. Där lyfte jag upp att området utvecklas snabbt. När projektidén presenterades första gången så fanns det inga företag förutom Uddeholm som tillverka metallpulvret som vi kände till i Värmland och som var intresserade. Nu har projektet en första lista på företag (se ovan) som antingen vill utveckla prototyper eller delta i forskningsprojekt. Region Värmland tillsammans med AT-labbet jobbar även på att utveckla ett samarbete med Nobel Science Park i Karlskoga och Örebro universitet. Vi har även initierat en studie över vad som sker i Mellansveriges åtta regioner inom området och vi ska undersöka om det går att hitta några gemensamma strategiska utvecklingsområden som vi tillsammans kan göra projekt inom.
Läs mer om invigningen här och mer om satsningen, målsättning och olika projekt här. finns på kau.se/atlab
