Ännu en framgång i spåren av smart specialisering och Vinnväxtvinsten

Torsdag den 22 november kom beskedet från Vinnova att de beviljat medel i utlysningen Visionsdriven hälsa till Centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet, Compare, RISE Service Labs som projektledare och till Landstinget i Värmland som koordinator. Region Värmland har medverkat i utformningen av ansökan men behöver inte ha en central och aktiv roll i genomförandet.

Beslutet ligger i linje med Värmlands smart specialisering Digitalisering av välfärdstjänster och kommer som ett tillskott och komplement till den vinnväxtsatsning, DigitalWell Arena som Värmland beviljades en vecka tidigare.

Det är verkligen glädjande att vi har lyckats mobilisera så kraftfullt att vi har fått två så strategiska satsningar beviljade på så kort tid! Den här satsningen är i ett tidigare skede. Vår ansökan antogs som en av femton beviljade bland totalt 71 ansökningar. Det här är steg ett. I nästa skede avser Vinnova att finansiera färre initiativ. Tanken är att dessa ska stödjas under en så lång tid att man i stor utsträckning hunnit förverkliga den vision man formulerat.

Projektet heter Den hälsoskapande medborgaren och datadriven systeminnovation. Under projekttiden ska en vision formuleras tillsammans med aktörer som kan komma från hela Sverige och som är centrala för genomförandet. Man ska även göra en ansökan för att kunna starta arbetet under några års tid.

En sammanfattning av vad det är tänkt visionen och en framtida satsning ska handla om

Projektet handlar om hur vi kan stötta individen och dess egna förmåga för att förbättra och bibehålla hälsa. Utgångspunkten för vårt visionsarbete är att bygga ett hälsosystem som startar hos användaren. Idag är det möjligt att arbeta med ett datadrivet förhållningssätt på individuell nivå för att skapa och fånga ny hälsodata, samt göra dem tillgängliga på användarens villkor för alla aktörer som vill och kan bidra med innovation för människors hälsa. Vår vision ska svara på samhällets utmaningar kring hälsa genom att inte i första hand fortsätta att försöka ändra på den befintliga sjukvårdsorganisationen, utan istället bygga ett nytt hälsosystem med utgångspunkt i individen.  Detta system kan senare bygga jämlika spelregler med sjukvården och använda dess resurser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s