Slutkonferens för PURE (OECD-projektets fortsättning)

Sitter på flygplatsen i Johannesburg efter att ha besökt Botswanas huvudstad Gaborone under förra veckan. Det kan verka långsökt för en tjänsteman på Region Värmland att åka dit. Anledningen var att slutkonferensen för det projekt Värmland varit med, PURE (Pascal University Regional Engagement project) hölls där. Eftersom 19 regioner i världen deltagit kunde konferensen lika gärna varit i Buskerud, Kent, Flandern, Illinois, Melbourne eller någon annan av de deltagande regionerna. I somras samlades vi i Östersund.

Afrika och afrikanska universitet var av naturliga anledningar i fokus för konferensen.

The Northern Illinos University hade en stor delegation med. De har ett center som forskar om regional utveckling, regonalt ledarskap och innovation mm. Deras ledare Bob Gleeson fick jag gott om tid att prata med. Bob har arbetat mycket nära Richard Florida (som ligger bakom begrepp som den ”kreativa klassen” och tre T:n för regional tillväxt: teknologi, talang och tolerans) under nio år och han har även varit nära Michael Porters forskning om kluster. Överhuvudtaget har Bob bra koll på klusterforskningen i USA, t ex på vad som händer på MIT.

Även vår vän Steve Garlick från Australien medverkade som ”key note speaker”. Naturligtvis kunde han inte låta bli att prata om sin favoritregion – Värmland!

Nästa års Pascalkonferens hålls i Chicago på temat regional innovation. Det skulle vara kul om en Värmländsk delegation kunde medverka…

P.S. PURE-projektet slutar inte med konferensen i Gaborone. Det var allt för många regioner som ville fortsätta. Så gör också Värmland genom att bjuda in Steve till vår kluterkonferens 8-9 februari 2011!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s