IVA-träff om Smart industri i Värmland

Med utgångspunkt i digitalisering och smart industri arrangerade Kungliga ingenjörsvetenskaps akademin, IVA en välbesökt träff på Statt i Karlstad den 17:e januari 2019 för en dialog med ledare i näringslivet, akademin och offentlig sektor om den värmländska industrins framtid.

Smart industri-möte i Karlstad
Johan Carlstedt från IVA höll i mötet.

Jag fick tillfälle att vara med och summera. Det gjorde jag genom att berätta vad vi inte hade för fem år sedan men som vi har idag. Eftersom flera bad mig publicera listan så gör jag det här:

  1. Våra kluster har aldrig varit så väl rustade som nu, två av dem är numer vinnväxtinitiativ. IUC SoV är mycket aktiva mot SMF med minst 325 utvecklingsinriktade besök förra året. De stora medlemsföretagen är mer aktiva och öppna för samverkan och utveckling.
  2. Vi har aldrig haft så omfattande forskning på Karlstads universitet som matchar den värmländska industrin. Vårt samarbete med Karlstads universitet i Akademin för smart specialisering har bidragit starkt till det. Akademin betraktas som ett best practice i EU. Och vi har en rektor som kan samverkan.
  3. Vi har en Innovation Park sedan 2014.
  4. Vi har aldrig varit så väl uppkopplade mot EU och Europa.
  5. Vi har numer två miljöer inom RISE etablerade i Värmland.
  6. Business Värmland är en relativt ny och stark etableringsfunktion.
  7. Sting Bioeconomy är vår nya inkubator med nationell profil inom skoglig bioekonomi.
  8. Vi har gjort våra prioriteringar. Sedan 2015 har vi investerat i projekt till ett värde av en halv miljard inom våra smarta specialiseringar. Varav Region Värmlands andel är 165 mkr. Av dessa är 150 mkr projekt inom Akademin för smart specialisering som Karlstads universitet medfinansierat.
  9. Vi har många framgångsrika testbäddar där forskare och företag möts. Två av fem testbäddar i Vinnovas miljötestbäddsprogram är värmländska.
  10. Det görs stora strategiska investeringar i industrin.
  11. Arbetslösheten är historiskt låg.
  12. Vi har ett starkt jämställdhetsarbete och profilerar oss på det nationellt och internationellt.

En sak som tiden inte räckte att säga var att vi är på gång att ta fram en industristrategi tillsammans med Dalarna och Gävleborg, Förberedelser har gjorts tillsammans med EU-kommissionen, OECD-experter och 10 industriregioner i Europa sedan mars 2018.
I det uppdraget är det viktigt att vi får tillstånd en dialog med de ledande industriföretagen i regionen. Ett samarbete med IVA med den strategin vore spännande!

Smart industri-möte i Karlstad Andreas Michalik, Siemens
Andreas Michalik, Siemens

Bland många bra inlägg fångade mig särskilt Andreas Michalik, Affärsenhetschef för projektlösningar inom processindustrin på Siemens när han berättade om de mycket snabbare utvecklingsprocesserna som gör sitt inträde nu. Det handlar om co-creation, agile management och bort med budgetar och milstolpar. Gå istället över till en eller två veckors sprints och skapa budget efterhand. Med AI och IOT med billiga sensorer utvecklas och effektiviseras industrins processer av team som inte alltid ens har sakkunskapen.

En kritisk fråga är var man lägger ägarskapet av data. Dela data för att få möjlighet till effektivare processer eller skydda den egna datan och riskera att bromsa utvecklingen inklusive den egna. Det krävs ett digitalt ledarskap för detta.

_dsc8868
Micael Ragnarsson Director Technology Center BillerudKorsnäs Linda Take, vd Blue Future Sweden. Ingrid Ivars, Business Värmland

Micael Ragnarsson, Director Technology Centers, BillerudKorsnäs var inne på liknande saker. Deras nystartade Technology Centre på Guvön i Grums har många nya kompetenta medarbetare som inte ännu har de regionala nätverken. Det gör att de inte så snabbt hittar ta personer som kan vara med och lösa problem med dem. Ökad öppenhet och dela data för att komma snabbare fram i utvecklingsprocesserna var även han inne på. Likaså Linda Take som också förespråkade högre tempo och öppnare innovationsprocesser med fler aktörer involverade. Linda efterfråga även finansiering som bidrar till att sänka tröskeln för att våga satsa i tidiga skeden t ex i form av innovationscheckar.

 

 

Lämna en kommentar